Osteoporose en de fysiotherapeut

Osteoporose betekent letterlijk: poreus bot. Als u osteoporose heeft, zijn de botten brozer en is de kans op een botbreuk groter. Osteoporose komt veel voor. Wereldwijd krijgt ongeveer een op de drie vrouwen en een op de acht mannen osteoporose. Soms ook jongere mensen. Wat kunt u zelf doen en hoe help de fysiotherapeut.

De klachten
Osteoporose is een sluipende aandoening waar u in het begin niet zoveel van merkt. Vaak wordt het pas ontdekt als u een bot breekt. Botbreuken zijn dan ook vaak een reden om te kijken of iemand osteoporose heeft. De volgende breuk zou namelijk minder onschuldig kunnen zijn! De meest voorkomende botbreuken bij mensen met osteoporose zijn: het inzakken van de rugwervels, polsbreuken, heupbreuken en ribbreuken.

Niet en wel beïnvloedbare factoren
Naast factoren waar u geen invloed op hebt, kunt u vele factoren juist wel beïnvloeden

Factoren waar u geen invloed op hebt
* leeftijd
* geslacht (osteoporose komt meer voor bij vrouwen)
* omdat het in de familie zit
* eerdere botbreuken
* vroege overgang
* gebruik van bepaalde medicatie
* reuma
* tekort aan testosteron bij mannen
* epilepsie
* een overactieve schildklier
* de ziekte van Crohn

Factoren waar u wél invloed op hebt
* te weinig lichaamsbeweging
* te weinig calcium binnenkrijgen
* te veel cafeïne, eiwit, vezels en/of zout
* alcohol
* roken
* te laag gewicht
* te weinig vitamine D

Behandeling
Osteoporose is niet te genezen. De behandeling bestaat uit een combinatie van meer bewegen, goede voeding en uitgebalanceerde medicatie. Ook krijgen patiënten soms vitamine D.

De fysiotherapeut helpt
De fysiotherapeut verschaft u de juiste informatie over (omgaan met) osteoporose. Daarnaast krijgt u hulp bij het doen van de juiste oefeningen en leert u hoe u vallen kunt voorkomen. Samen met de fysiotherapeut kunt u uw kwaliteit van leven zo hoog mogelijk houden.