Psychosomatische
fysiotherapie

De psychosomatisch fysiotherapeut is gespecialiseerd in de behandeling van spanning - of stressgerelateerde klachten en onbegrepen pijnklachten. De therapeut werkt volgens het bio-psycho-sociaal model. Dit houdt in dat zij de lichamelijke, psychische en sociale aspecten, waaronder leef- en werkomstandigheden, bij de behandeling betrekt. 

De oorzaak van klachten kan van zowel lichamelijke- als geestelijke aard zijn of een combinatie daarvan. Psychosomatische klachten kunnen zich uiten in o.a. vermoeidheid, duizeligheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, nek- en rugklachten, benauwdheid, druk op de borst, hartkloppingen, maag- en buikklachten, verlaagde weerstand of (chronische) onbegrepen pijnklachten. Bepaalde levensomstandigheden kunnen verband houden met de lichamelijke klachten. 

De psychosomatisch werkende fysiotherapeut begeleidt u bij het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid. Naast een aantal gebruikelijke fysiotherapeutische behandelvormen wordt gebruik gemaakt van specifieke therapievormen: bewustwordingsmethodieken, ontspanningsmethodieken, lichaamsgerichte interventies, cognitief-gedragsmatige interventies, communicatiemethodieken en stressmanagement.